4.10.2025
On viimane aeg kutsuda teid, head lugejad ja vaatajad, minu tagasihoidlikku Lahe aia kööki. See ei ole küll Michelini restoran, kuid siin on olemas kõik, mida hing ihkab – värsked köögiviljad otse peenrast ja mugav väliköök, mis sündis puhtast praktilisest vajadusest.
Kõik sai alguse sellest, et suvisel ajal tahtsin suurema osa toimetustest õue kolida. Grill oli meil juba aastaid olemas, aga tomatite ja kurkide pesemisega oli jama – tuli kas vooliku või külmkapi juures toimetada. Ühel hetkel taipasin, et sauna taga on meil ju pesuruum, kust saab vee kenasti ka õue tuua. Kui vesi sai välja toodud, tekkis vajadus kraanikausi järele – ja nii hakkaski väliköögi mõte veerema.
Alguses plaanisime ehitada ise puidust raamistiku ja lasta teha uksed, aga siis juhtusin IKEAsse ja nägin seal õhulisi metallmooduleid, mis sobisid tumedama õuealaga imehästi ega löönud ka rahakotti lõhki. Lisaks on neid lihtne täiendada, kui tuleb tunne kööki veelgi avaramaks muuta. Grill jäi esialgu vana, aga kes teab – võib-olla järgmisel hooajal laiendan ka seda osa.
Praegu võin öelda, et mugavus on garanteeritud. Tõsi, võiks veel olla mõni õueahi või lõkkease, sest sügisel armastan teha ahjuroogasid – näiteks marokopärases tagine’s, mille võib ka lõkkeasemele küpsema panna. Aga juba praegu on mõnus minna peenrasse, korjata omaenda köögivilju ja pista need vähese vaevaga ahju.
See aasta on mind aiasaadustega tõesti õnnistanud. Ja mis kõige parem – esimest korda ei ole mul siiani olnud vaja köögivilju poest osta. Ainult kurk sai veidi varem otsa, aga muu on kõik olemas. Suur osa läheb igaõhtu otse söögilauale, osa rändab sügavkülma, et talvel mõnusalt toidulauale tagasi jõuda. Paprikad lõikan viiludeks ja panen karpidesse või kottidesse – hiljem hea võtta mehhikohautistesse või mujale. Tšillikaunad lähevad tervetena sügavkülma, basiiliku ja käharpeterselli jätan samuti tervete lehtedena, tavalise lehtpeterselli hakkin ära. Sama teen sibulaga, sest mul pole seda kuskil kuivatada, aga sügavkülmast on ülihea võtta. Ka rabarber on mul seal vahel „külalisesinejana“ olemas.
Nii et suvi jätkub mul tegelikult ka talvel – vaid ahjuvormi, sorts õli, natuke soola-pipart, tükk kreekajuustu ja veidi rosmariini. Klaas valget veini kõrvale – ja voila, pidu ongi laual.
Retsept: lihtne ahjuroog aiasaadustest
Vaja läheb:
- 2–3 tomatit
- 1 suvikõrvits (või paar väiksemat)
- 2–3 kartulit
- 1 porgand
- 1 paprika
- 2–3 küüslauguküünt
- 1–2 spl oliiviõli
- soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
- veidi rosmariini või tüümiani
- peotäis purustatud või kuubikuteks lõigatud kreekajuustu
Valmistamine:
- Pese ja tükelda kõik köögiviljad.
- Lao need ahjuvormi, lisa purustatud küüslauk.
- Nirista peale oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga ning sega õrnalt läbi.
- Raputa peale maitserohelist ja kreekajuustu.
- Küpseta 200 kraadi juures umbes 30–35 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja juust kergelt pruunistunud.
Serveeri klaasi valge veiniga ja naudi õhtut omaenda Lahe aia köögis!
Lisa kommentaar